THE ART OF SHINRIN YOKU

herfst, winter, 2022

BOSBADEN, EEN JAPANSE LEVENSTIJL VOOR MINDFULNESS.

In Japan wordt al jaren de helende kunst of Shinrin-yoku gepraktiseerd, hetgeen letterlijk vertaald bosbaden betekent (het Japanse woord Shinrin betekent bos en het Japanse woord Yoku betekent bad). In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft Shinrin-yoku echter niets te maken met het wassen met water en zeep. Shinrin-yoku betekent het maken van een trip naar het bos – niet om te hiken of voor enige andere vorm van beweging of sport, maar om ‘de atmosfeer van het bos volledig in je op te nemen´, ´je volledig over te geven aan de natuur´. In meer concrete termen, Shinrin-yoku betekent een boswandeling of een bosbezoek in je vrije tijd voor recreactie, relaxen, meditatie en therapie.
Shinrin-yoku (森林浴) (bosbaden) is een therapievorm waarbij de zintuigen worden blootgesteld aan de bosatmosfeer om de gezondheid te verbeteren. Het is ontstaan in Japan in de jaren 80 van de 20e eeuw en van daaruit verspreid over de rest van de wereld. Vanaf het begin van de 21e eeuw is er onderzoek gedaan naar de positieve effecten van bosbaden op de gezondheid, vooral in Japan maar ook daarbuiten. Bosbaden wordt nu ook in de rest van de wereld steeds bekender (eerst vooral Amerika en nu ook in Europa) en er zijn meerdere opleidingen, boeken en workshops over.
Klopatra
Het principe van bosbaden is eigenlijk heel simpel: trek goede schoenen aan en loop, fiets, rijd of pak de trein naar een bos. Loop langzaam, terwijl je alles wat je ziet, alle geluiden die je hoort en alle geuren die je ruikt tot je neemt. Wees je bewust van je omgeving. Het gefluit van de vogels, de prachtige zonnestralen die door de bladeren schijnen, de dauwdruppels op een verlaten spinnenweb. Connect met de natuur. Of simpel gezegd: bosbaden is het terugtrekken in de natuur en jezelf onderdompelen in het bos.
Karotte
Red dress woman standing next to a thing
Red dress woman standing next to a thing
Na een tijd van drukte en stress en een bijna bedrukkend gevoel van alles moeten inhalen wat we 2 jaar gemist hebben, is het nu tijd van rust en weer tot jezelf komen. Terug naar de basis en ruimte voor rust. En Shinrin-yoku als therapievorm is de perfecte escape!

Lookbook