Hallo allemaal,

Met grote verwachtingen heb ik gisteren het debat gevolgd over de steunmaatregelen, maar helaas heeft het kabinet duidelijk gemaakt dat er géén aanvullende steunmaatregelen (of versoepelingen in de voorwaarden) zullen komen, behalve de regelingen die eerder gecommuniceerd zijn. Voor de kapsalons met personeel en met vaste lasten boven de €1000,- per maand is er dus een verlichting in de lasten in de vorm van NOW en TVL (wat absoluut nog steeds niet toereikend is én dus uitsluitend lastenverlichtend), maar voor de ZZPers en alle ondernemers zelf is er, behalve de TOZO en de TONK (met strenge voorwaarden), dus feitelijk niets geregeld en zal er dus volgens het kabinet ook niets meer komen.
Daarom is het nu vooral belangrijk om aankomende week de persconferentie af te wachten in de hoop dat de openingsdatum van de kapsalons zo snel mogelijk duidelijk wordt. Als ik het goed heb begrepen, komen de kapsalons NA het onderwijs en het vervallen van de avondklok ‘aan de beurt’. Dat betekent dus gelukkig dat wij als een van de eerste bedrijven aan de beurt zijn om te mogen openen, al is het natuurlijk nog steeds onzeker hoe lang het gaat duren.

Nu is de grote vraag voor jullie én voor ons: hoe nu verder? Hoe kunnen we de komende weken doorkomen én hoe kunnen we ervoor zorgen dat we er straks volle bak tegenaan kunnen gaan, als de kapsalons weer geopend zijn?

Hoewel bij ons natuurlijk deze lockdown ook keihard aankomt en er weinig omzet binnenkomt nu, willen we toch ook kijken hoe wij onze partnersalons daarin het beste kunnen ondersteunen. Wij begrijpen namelijk dat de bankrekeningen van alle kappers steeds leger en leger worden, maar dat er straks toch producten en verf nodig zullen zijn om alle klanten ná de lockdown weer van een mooi kapsel te kunnen voorzien. Daarom zijn we aan het kijken naar de mogelijkheid om partnersalons meer tijd te geven om onze facturen te voldoen. We zijn natuurlijk geen bank en kunnen ook niet eindeloos facturen ‘opschuiven’, maar betekent niet dat we helemaal niets kunnen doen. Wij willen ook graag onze bijdrage leveren aan een succesvolle (her)opening van de salons. Als we de mogelijkheden verkend hebben, zullen we jullie dit zo snel mogelijk laten weten.

Daarnaast wil ik jullie nog een tip meegeven. Je kunt bij de Belastingdienst uitstel vragen voor het betalen van inkomstenbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. In verband met corona gelden er soepele betalingsvoorwaarden, waardoor je de mogelijkheid hebt om deze in een later stadium in verschillende termijnen terug te betalen. Je zou hiermee op dit moment wat extra financiële ruimte kunnen creëren. Maar let op: het gaat hierbij om uitstel en NIET om afstel. (helaas 😉 )

 

Sterkte allemaal!